Belediyeciliğin sınırları bu fuarda gelişecek

23 Mart 2017, Perşembe - 14:44
Belediyeciliğin sınırları bu fuarda gelişecek
Türkiye’deki belediyecilik sınırlarını uluslararası düzeye taşıması amacıyla AKBB’nin düzenlediği Antalya City Expo, Antalya Expo Center’da ziyarete açıldı.
 

Akdeniz Belediyeler Birliği’nin (AKBB) Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) işbirliğiyle düzenlediği 7. Antalya Şehircilik ve Teknolojileri Fuarı, (Antalya City Expo) 15 bin ziyaretçi beklentisiyle Antalya Expo Center’da açıldı.

Geçen yıla göre yüzde 100’lük büyümeyle düzenlenen fuar, Pazar gününe kadar açık kalacak. Sadece belediyeler ile belediyecilik hizmetlerinde kullanılan yeni araç gereçler değil, bünyesindeki sempozyumlarda belediyecilerin tecrübelerini paylaşabileceği organizasyon, yurt dışından da katılımcılara ev sahipliği yapıyor.
 
Protokol tam kadro
 
Açılış kurdelesini kesen Antalya Valisi Münir Karaloğlu, fuarın onur konuğu Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, AKBB ve Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Akseki Belediye Başkanı Mustafa Hikmet Uysal, Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin, Çavdır Belediye Başkanı Mustafa Uysal, Söğüt Belediye Başkanı Salih Yavuz, Karamanlı Belediye Başkanı Fatih Selimoğlu, Yeşilova Belediye Başkanı Nuri Özbek, Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan, Sandıklı Belediye Başkanı Mustafa Çöl, Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik, Dazkırı Belediye Başkanı İsmail Taylan, Şarkikaraağaç Belediye Başkanı İsa Çarkacı, Yenişarbademli Belediye Başkanı Mustafa Erdem, Büyüklü Belediye Başkanı Hasan Yıldız, Kuleönü Belediye Başkanı Sezai Çakır, Büyükkabak Belediye Başkanı Ali İhsan Temirçin, Gelendost Belediye Başkanı Mehmet Sezgin, Güneykent Belediye Başkanı Fahrettin Gözgün, TBB Genel Sekreteri ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Hayrettin Güngör, Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Adlıhan Dere, AK Parti Antalya Milletvekili Mustafa Köse, AK Parti İl Başkanı Rıza Sümer,  ve çok sayıda belediye bürokratının katıldığı açılışta, fuarın önemiyle ilgili konuşmalar yapıldı.
 
Sürdürülebilir fuar
 
Organizasyonun ev sahibi olarak açılış konuşmasını yapan AKBB ve Kepez Belediyesi Başkanı Tütüncü, Antalya City Expo’nun başladığından bu yana çok önemli mesafe kat ettiğini vurguladı. Türkiye’nin birçok yerinde benzer fuarların devamlılığı olamamasını işaret eden Başkan Tütüncü, Antalya City Expo’nun ise her yıl bir öncekine göre daha da güçlendiğini ifade etti. Tütüncü, katılımcıların, ziyaretçilerin ve buraya katılanların titizliği göz önüne alındığında, bu gelişmenin çok açık şekilde görüldüğünü söyledi.
 
Fuar büyük bir gayretin ürünüdür
 
Fuara profesyonel 15 binden fazla ziyaretçinin olduğu göz önüne alındığında bu organizasyonun büyüklüğüne işaret ettiğini anlatan Tütüncü, şöyle konuştu; “Antalya’da gerçekleşen fuarlar içinde de  en önemlilerinden birisi Antalya City Expo’dur. Önümüzdeki yıllarda Antalya’nın en büyük fuarı haline getirmek amacımız. Bunun için büyük bir titizliği, gayreti sürdürmekteyiz. Bugün burada gördüğünüz bu güzellikler, aslında büyük bir gayretin semeresi olarak karşımızdadır. Mutfakta çok özverili hareket eden ekibimiz bulunmaktadır. Bu fuarın danışma kurulundaki belediye başkanlarımız, meclis üyeleri ve belediye bürokratlarımız, 5 ay evvel toplantılarını gerçekleştirmeye başladılar. Periyodik toplantılarla, tüm şehirlere gidilip fuarın önemini anlattılar ve davet ettiler. Bir taraftan da yurt dışında da tanıtım gerçekleştirildi. Yurt dışından da hatırı sayılır ziyaretçi bulunmaktadır.”
 
Nüfusumuzun yüzde 83’ü büyükşehirlerde
 
Ardından kürsüyü devralan TBB Genel Sekreteri ve Müsteşar Hayrettin Güngör, Türkiye’nin toplam nüfusunun yüzde 93’ününün belediye sınırları içinde yaşadığını açıkladı. Sayısı 34’e çıkartılan 34 Büyükşehir sınırları içinde de ülke nüfusunun yüzde 83’ünün yaşadığını belirten Güngör, “Yeni belediyecilik reformuyla belediyelerin yetkileri arttırıldı, mali yapıları iyileştirildi. Artık belediyecilik altyapı ve üstyapı çalışmalarını tamamlayarak, inovasyon yaratan, şehirler arasında rekabete geçen hizmet sektörüdür. 1500’ün üzerinde kardeş şehir oluşturması ve AB fonlarından yararlanılması, bunun somut göstergesidir.” dedi.
 
Gözlerimizi belediye ile açıp kapatıyoruz
 
Fuarı başlatan eski AKBB Başkanı ve Konyaaltı Belediyesi Başkanı Muhittin Böcek ile fuarın standartlarını yükselten AKBB Başkanı Tütüncü’ye teşekkür ederek konuşmasına başlayan Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Menderes Türel, bu organizasyonun her yıl daha iyi noktaya gelmesine şahitlik ettiklerini söyledi. Hem teknolojik, hem de belediyecilik alanındaki katılımcıların ilgisinin bu yıl oldukça arttığını belirten Türel, “Belediyecilik insanın doğduğundan vefatına kadar, insanı yaşamının her anında olan bir hizmet sektörü haline geldi. Gözlerimizi açarken belediye ile tanışıyoruz, Hakk’ın rahmetine kavuşurken de belediyecilik hizmetiyle defnediliyoruz. Belediyecilik insan hayatının kolaylaştıran beceri sanatıdır. Beceri sanatını en iyi uygulayan belediyeciler, halkın terazisinde hep ön sıralarında yer alıyor. Belediyecik bir çözüm sanatıdır.” şeklinde konuştu.
 
Tecrübemizi ihraç edelim
 
Kapanış konuşmasını yapmak için kürsüyü devralan Vali Münir Karaloğlu, fuarın, üst düzey noktaya gelmiş Türk belediyeciliğinin tecrübesini ihraç etme noktasına getirilmesi gerektiğini söyledi. İnsanlığın büyük çoğunluğu şehirlerde yaşadığını vurgulayan Karaloğlu, belediyeciliğin hem dünyada, hem ülkemizde artan ihtiyaçları karşılamak için kullandıkları insan gücü ve teknik ekip bakımından son derece geliştiğini söyledi. Son yıllarda yapılan yerel yönetim reformlarıyla, altyapıda ve sosyal belediyecikte kullanılan teknolojilerde çok önemli noktaya gelindiğine işaret eden Karaloğlu, “Türkiye artık belediyecilik tecrübesini, kullandığı bilgi teknolojilerini komşularıyla, dostlarıyla paylaşacak, bu tecrübesini ihraç edecek noktaya gelmiştir. AKBB’nin bu fuarı geliştirip tecrübemizi ihraç etmemizin bir aracı olarak kullanmamız gerektiğini düşünüyorum. Artık devletlerden çok şehirler yarışıyor. Şehirlerin marka değerleri, bulundukları ülkenin bazen önüne geçebiliyor. Şehirlerimizin markalaşması çok önemli.” diye konuştu.
 
İki kat büyüme gerçekleşti
 
Cumartesi gününe kadar sempozyumların yapılacağı, pazar kapanacak olan fuar, geçen yıla göre 2 kat büyüdü.  Geçen yıl 70 katılımcı varken, bu yıl 150 rakamına ulaşıldı. Önceki yıllara göre 3 gün olan fuar süresi 4 güne çıkartılırken, fuar alanı da 7 bin 500 metrekareye çıkartıldı.
 
İnovasyon teması kullanıldı
 

Fuarda bu yıl, inovasyon ve akıllı şehir teknoloji temasında düzenleniyor. Belediyelerin akıllı şehir uygulamalarında getirilen yeni soluk inovasyon ele alınacak, ufuk açıcı seminerler düzenlenecek. Belediye ulaşım araçları, geçiş ve aktarma sistemleri, belediye demirbaş ve tüketim malzemeleri, kent mobilyaları, park-bahçe düzenlemeleri, bahçe süs bitkileri, peyzaj, altyapı, su, gaz, yol malzeme ve ekipmanları, arıtma sistemleri, temizlik ve bakım ekipmanları, ses, ışık ve görüntü ekipmanları, spor tesisi ve spor malzemeleri, güvenlik, yangın, iş sağlığı ve güvenliği, elektrik, elektronik, bilgisayar otomasyon, yazılım, e-belediyecilik sistemleri gibi ürünler sergilenecek.
 
 
Belediyeciliğin sınırları bu fuarda gelişecek
Belediyeciliğin sınırları bu fuarda gelişecek
Belediyeciliğin sınırları bu fuarda gelişecek
Belediyeciliğin sınırları bu fuarda gelişecek
Belediyeciliğin sınırları bu fuarda gelişecek
Belediyeciliğin sınırları bu fuarda gelişecek
Belediyeciliğin sınırları bu fuarda gelişecek
Belediyeciliğin sınırları bu fuarda gelişecek
Belediyeciliğin sınırları bu fuarda gelişecek
Belediyeciliğin sınırları bu fuarda gelişecek
Belediyeciliğin sınırları bu fuarda gelişecek

Benzer Haberler