Kepez’in camisi göz kamaştıracak

25 Mayıs 2017, Perşembe - 10:50
Kepez’in camisi göz kamaştıracak
Kepez Belediyesi tarafından Antalya’ya kazandırılan en görkemli yapılardan biri olan Çelebi Sultan Mehmed Camii’de çalışmalar son sürat devam ediyor.

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü\'nün 2’nci döneminin önemli projelerinden olan Çelebi Sultan Mehmet Camii’nin inşaatı büyük oranda tamamlandı.

Hem Antalya’nın hem de ilçenin manevi alanda imarına katkı sağlayacak camii, Yeni Mahalle’de yükseliyor. İnşaatı tamamlanan görkemli yapıt, kaba inşaatın ardından göz kamaştıracak detaylarla süslenecek.
Temelinin atıldığı günden bu güne kadar inşaatı hemen hemen her gün büyük bir titizlikle kontrol eden Başkan Hakan Tütüncü, Çelebi Sultan Mehmed Camii\'nin tamamlandığında Antalya’nın en özel yapılarından biri olacağını ifade ederek her detayıyla tek tek ilgilendiklerini ifade etti. Ülkede ve dünyada bulunan onlarca camii ziyaretinden alınan notlar ile hem tarihten esintilerin hem de modern dokunuşların bir arada sunulacağı camiinin inşaat çalışmaları son hızıyla sürüyor.

24 saat Kur’an-Kerim okunacak
 
Tamamlandığında 24 saat canlı olarak Kuran-ı Kerim tilavetinin yapılacağı Çelebi Sultan Mehmed Camii, bu yönüyle de bir ilke imza atmış olacak. Hem imari yapısı hem de tarihi camilerde olduğu gibi etrafında derslerin verileceği odaların bulunduğu camiide, hafızlar tarafından 7 gün 24 saat, (namaz vakitleri hariç) kesintisiz canlı Kuran’ı Kerim okunacak. Ayrıca camide, Peygamber Efendimiz (SAV) de  pazartesi ve cuma geceleri okunacak mevlidi şerifler ile anılacak.

Kapıları açık olacak

Bölgesine vizyon kazandıracak olan camiinin inşaatına sık sık ziyaretler gerçekleştiren Başkan Tütüncü, tamamlandığında çevre düzenlemesi ve mimarı yapısı ile dikkatleri çekecek olan yapının hiçbir kapısının kapalı kalmayacağının altını çizdi. İbadethanelerin kapılarının gece gündüz açık olması gerektiğini ifade eden Tütüncü, mimarı yapıda da bunu göz önünde bulundurarak çalıştıklarını söyledi.

El emeği ile yükseliyor

Kaba inşaatın bitmesinin ardından özel malzemelerin usta ellerde işlenmesiyle devam eden çalışmalarda, özellikle camiinin görsel güzelliğine zarafet katacak detaylar yer alıyor. Mermerlerden tamamen el işçiliği ile işlenerek yapılan süslemeler, camideki yerlerini alarak tarihi mirasa katkı sağlayacak.

Aynı anda 5 bin kişi namaz kılacak

Mimari yapısıyla İstanbul Fatih’teki tarihi Atik Ali Paşa Camii’ne benzeyen Çelebi Sultan Mehmed Camii, Yeni Mahalle\'de Seyhan ve Ceyhan caddelerinin kesiştiği noktadaki 2 bin 742 metrekarelik (m2) bir alan üzerine inşa ediliyor. İhale yöntemiyle inşa edilen caminin çevresinde yeşil alan düzenlemesi de yapılacak. Böylece cami alanı, 7 bin 300 m2’ye çıkacak. Caminin ana ibadet yeri 600 m2, son ibadet yeri 205 m2, avlu sahası 766 m2, orta meydan 350 m2, minare uzunlukları ise 46,5 metre olacak. Türk-İslam medeniyetindeki cami anlayışına uygun şekilde tasarlanan camide, düz taban girişi sayesinde yaşlılar ve ortopedik engelliler ibadetlerini rahat bir şekilde yapabilecekler.
Camide, hanımlar için de mahremiyetin muhafaza edileceği, abdesthane ve ibadet yerleri de bulunacak. Caminin avlusundaki külliye de ise İslam ilimleriyle ilgili dersler verilecek ve sohbetler yapılacak. Camide aynı anda 5 bin kişi namaz kılabilecek.

Manevi imara katkı koyacak

Çelebi Sultan Mehmed Camii\'nin, Kepez\'in manevi imarına önemli katkı sağlayacağına işaret eden Tütüncü, şunları söyledi: \"Şehri maddi anlamda imar ediyoruz. Birçok tesis kazandırıyoruz. Kültür sanat, yol, park, alt ve üst yapı hizmetlerini yapıyoruz. Bu hizmetler bir yere kadar. Bir de gönüllerin mamur olması lazım. Manevi imara ihtiyaç var. Manevi ihtiyaç kendi değerlerimizle ve kendi inancımızla olacak. O inancın ihyasına yarayacak  birçok hizmeti de  Çelebi Sultan Mehmed Camii gibi nitelikli camiler yapacak.\"
Kepez’in camisi göz kamaştıracak
Kepez’in camisi göz kamaştıracak
Kepez’in camisi göz kamaştıracak
Kepez’in camisi göz kamaştıracak
Kepez’in camisi göz kamaştıracak

Benzer Haberler