Dokuma’ya Emirgan Çeşmesi

16 Şubat 2018, Cuma - 16:53
Dokuma’ya Emirgan Çeşmesi
Kepez Belediyesi, ‘İlçenin 6 meydanına Osmanlı Çeşmesi’ projesi kapsamında Dokumapark’a, Emirgan Çeşmesi’nin anıtsal değeri olan bir örneğini inşa etti.

Kepez Belediyesi, Osmanlı Devleti’nin su kültürüne getirmiş olduğu mana değerini anlatmak amacıyla Osmanlı dönemi çeşmelerinin örneklerini ilçenin meydanlarına kazandırıyor. Kent Ormanı ve Park Orman’dan sonra 3. Osmanlı Çeşmesi, Dokumapark’a yapıldı. Dokuma Park’a, 1.Abdülhamit’in, zevcelerinden Hümaşah Hatun ile oğlu Şehzade Mehmet’in ruhlarını şad etmek için yaptırdığı Emirgan Çeşmesi’nin bir örneği inşa edildi.
Fabrika binası nizamiyesindeki çeşmenin yapımı tamamlandı. Aslına uygun şekilde yapılan eserin sekizgen planlı mermer yapısının dört yüzünde çeşme var.

Çeşmenin her ayrıntısında Tütüncü imzası var
Mimari yapının dış kaplamasında dayanıklılığı yüksek bir taş olan ve hijyenik alanlar için tercih olan ‘Beyaz Marmara’ mermeri kullanıldı. Emirgan Çeşmesi, müzeleriyle, yeşil alanlarıyla, kültürel tesisleriyle önemli bir sosyal yaşam merkezi haline gelen Dokuma Fabrikası Yerleşkesi’nin mimari estetiğine artı bir değer kattı.
Başkan Hakan Tütüncü de diğer projelerinde olduğu gibi kusursuz ve zarif bir eserin ortaya çıkması için Emirgan Çeşmesi’nin yapımıyla da yakından ilgilendi. Tütüncü, mimari formundan, mermerine, çeşmelerin musluklarından çatısına ve kitabesine varıncaya kadar çeşmenin her ayrıntısıyla ilgilendi.
Kepez’e meydan çeşmeleri konusunda farklı bir koleksiyon armağan ettiklerine işaret eden Başkan Tütüncü, “Hem Türkiye’nin hem de Osmanlı Devleti coğrafyasının dört bir tarafından mimari özellikleri olan çeşmeleri Kepez’e kazandırıyoruz. Böylece ilçemizde kentsel bir tasarım meydana getiriyoruz.”dedi. 

Çeşmelerin anıtsal değeri var
Kepez’in meydanlarına, ecdadın su kültürünü yaşatmak amacıyla Osmanlı meydan çeşmeleri inşa ettiklerini anımsatan Başkan Tütüncü, “Çeşme projesi ile Osmanlı’nın su kültürüne getirmiş olduğu mana değerini anlatmak istedik. Elle yapılan taş işçiliğinin güzel örnekleri olan çeşmelerimizin anıtsal değeri de var. Kalıcı bir eser olarak çeşmelerimiz, belki 100 yıl sonra yine ayakta kalacak. Çeşmelerimiz, 100 yıl sonra da insanlara su vermeye devam edecek.” açıklamasını yaptı.

Osmanlı Çeşmesi 3 meydana
Kepez’i, su kültürüyle zenginleştireceklerini aktaran Tütüncü, “Atalarımızın taş sanatını, estetiğini Kepez’in caddelerinde ve meydanlarında herkese göstereceğiz. Böylelikle kente farklı bir mana değeri katmış olacağız.” dedi.
Kepez’in meydanlarına Osmanlı Çeşmesi Projesi, kapsamında Çelebi Sultan Mehmed Camii bahçesine Bosna Çeşmesi, Tek Sarnıç Kent Parkı’na Emir Sultan Çeşmesi ve Ulu Camii Çeşmesi (Bursa), belediye hizmet binası önüne Hacı Adil Bey Çeşmesi (Edirne) yapılacak.
Park Orman’a inşa edilen Isparta Ulu Camii Çeşmesi geçtiğimiz aylarda misafirlerine su ikram etmeye başlamıştı.

Çeşmelerin duvarında su kasidesi
Başkan Hakan Tütüncü, anıtsal niteliği olan bu çeşmenin kitabesine Fuzuli’nin,  Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’e (SAV) duyduğu derin sevgiyle birlikte, suya duyulan hasret ve aşk temalarına yer verdiği Su Kasidesi’nin ‘Dest-bûsi ârzusiyle ger ölsem dostlar\\ Kûze eylen toprağım sunun anınla yâre su’ beyitini yazdırdı.
Günümüz Türkçesi ile ‘Dostlarım! Eğer sevgilinin (Burada kastedilen sevgili Hz. Peygamberimiz Efendimizdir.)elini öpmek arzusuyla ölürsem toprağımdan bir testi yapın ve sevgiliye onunla su verin’ anlamına gelen Su Kasidesi’nin 13. beyiti, geleneksel hat sanatıyla çeşmenin mermerine yazıldı.
 
Dokuma’ya Emirgan Çeşmesi
Dokuma’ya Emirgan Çeşmesi
Dokuma’ya Emirgan Çeşmesi
Dokuma’ya Emirgan Çeşmesi
Dokuma’ya Emirgan Çeşmesi
Dokuma’ya Emirgan Çeşmesi

Benzer Haberler

Kepez’in eserlerin güzelliğinde Tütüncü imzası var

Kepez’in eserlerin güzelliğinde Tütüncü imzası var

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü,  özel bir ilgi gösterdiği mimarlık, edebiyat ve güzel sanatlar alanındaki birikimlerini, ilçesine kazandırdığı kalıcı eserlere yansıtıyor.   Başkan Hakan Tütüncü dönemi eserlerinden Erdem Bayazıt Kültür

Kepez’in meydanlarına Osmanlı çeşmesi
Kepez’in meydanlarına Osmanlı çeşmesi

Kepez Belediyesi, ecdadın su kültürünü yaşatmak amacıyla ilçenin 5 ayrı noktasına anıtsal niteliği olan Osmanlı dönemi meydan çeşmeleri yapıyor. İlk çeşmenin yapımına Park


Kepez meydan çeşmeleri ile güzel
Kepez meydan çeşmeleri ile güzel

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Osmanlı Devleti’nde hayır sanatı olarak bilinen çeşme ruhunu Kepez’de yapılan birbirinden özel çeşmeler ile yaşatıyor. Kepez Belediye


Kepez su gibi ‘aziz bir şehir’ oluyor
Kepez su gibi ‘aziz bir şehir’ oluyor

Başkan Hakan Tütüncü, Osmanlı Devleti’nde hayır sanatı olan ‘çeşme ruhunu’ Kepez’de yaşatacak. Osmanlı Devleti, su kanalları, köprüler, hamamlar, çeşmeler inşa ederek, edebi