İşçiye en iyi zam yine Kepez’den

13 Nisan 2018, Cuma - 13:30
İşçiye en iyi zam yine Kepez’den
Başkan Hakan Tütüncü, dönemindeki 5. toplu iş sözleşmesinde de işçisine en iyi zammı verdi. İşçilerin ücretlerinde ve sosyal haklarında artış sağlayan toplu sözleşme, belediye ile yetkili sendika arasında imzalandı.

Kepez Belediyesi ile yetkili sendika Hak İş Konfederasyonu’na bağlı Hizmet İş Sendikası arasında sürdürülen toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşma ile sonuçlandı. 288 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi düzenlenen törenle imzalandı. İki yıllık dönemi kapsayan toplu iş sözleşmesi ile işçilerin yevmiyelerine 1. yılın her 6 ayında 9 TL, 2. yılın her 6 ayında ise 8,5 TL zam yapıldı. Toplu sözleşme törenine Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Hak-İş Konfederasyonu ve Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, Hizmet-İş Sendikası Genel Başkan Vekili Hüseyin Öz, Hizmet-İş Sendikası Antalya Şube Başkanı Talha Kandil, meclis üyeleri ve belediye çalışanları katıldı.

‘Kasa boştu, yüreğimizde sevgi çoktu’

Belediye meclis salonunda gerçekleştirilen imza töreninde konuşan Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, “Göreve geldiğimizde belediyenin personeline borcu olduğunu, işçisine borcu olduğunu  gördük” dedi.  O dönemde personel borcunun 2 milyon lira olduğuna değinen Başkan Tütüncü, “Arkadaşlarıma sordum; “Ekonomik olarak kim daha güçlü?” Tabiki ekonomik olarak belediye çok daha güçlü cevabını aldım. Borç kime yapılır? Güçsüz olanın güçlü olana borçlanması durumu söz konusudur. Burada tam tersi bir durum vardı. İlk görevi devraldığımda arkadaşlara ekonomi ile ilgili  ilk talimatım geçmişe dönük borçların ödenmesi ve kendi dönemimize ait borcumuz olmayacak demiştim. Kasa boştu ama yüreğimizdeki sevgi çok büyüktü. Başaracağımıza olan inanç çok büyüktü.  O inançla, o güçle kısa bir sürede geçmişe dönük bütün borçlarımızı kapattığımız gibi kendi dönemimize ait hiçbir borç yapmadan yolumuza devam ettik.” dedi. 

‘Personeline karşı cömert bir belediye olduk’

Her sözleşme dönemlerinde de elinden geleni işçisine, memuruna ve çalışanına  veren cömert bir belediye  olduklarının da altını çizen Başkan Tütüncü, sözlerini şöyle sürdürdü; “2009-2014 yıllarında Antalya da bir çok belediye bayram öncesi işçilerine maaş ödeyemedi. 5 ay, 6 ay geriden ödeme yapan belediyeler vardı. Biz bırakın bir gün geç kalmayı ödemelerimizi, çoğu zaman gününden önce çalışanımızın alacaklarını bankaya yatırdık. Bizim inancımız alnının teri kurumadan çalışanın hakkını vermeyi emrediyor. Çalışanına karşıda cömert olmayı emrediyor. Biz bunu hukukumuzun merkezine yerleştirdik. Hem memurlarımız için, hem de işçi kardeşlerimizin, hem de taşeronda ve diğer statüde çalışan kardeşlerimiz için merkeze aldığımız düşünce bu  idi.

‘Alın teri kurumadan alacakları ödüyoruz’

Bir cömert davranacağız, ikincisi ise asla çalışanlarımıza alacaklarını alnının teri kuramadan  ödeyeceğiz. 5. Sözleşme dönemimizin başına geldiğimiz zaman bu performansı zirveye taşıyan bir belediye idaresi olduk. Şununla iftihar ediyorum. Bugüne kadar seçmenine vermiş olduğu bütün sözleri yerine getiren, bununla beraber yatırımlar noktasında asla geri kalmayan, hatta yıllık performans kriterlerinden çok daha fazlasını hemşehrilerine sunan ve bütün bunlarla beraber kasasında para biriktirmeyi başarmış bir belediye idaresiyiz. Çoğu şaşıyor bu nasıl oluyor diye… Vatandaşın  parasını kendi paranız gibi gördüğünüz zaman, 2 liraya alacağınız hizmeti, nasıl 1 liraya alırım diye düşündüğünüz zaman ortaya böyle bir güzellik çıkıyor. Milletin bize yüklediği o emanet o kadar değerli ki, o emanetin başında da kamu bütçesini doğru kullanmak, tasarruf etmek  ve savurmamak geliyor. Biz bunu yaptığımız için  ekonomik olarak kendi kendimize yeten bir belediye olduğumuzdan dolayıdır ki,  yatırımlarda geri kalmadık, vaatleri gerçekleştirmede geri kalmadık, Personele sorumluluğumuzda geri kalmadık. 

‘Dokuma’yı mali performansımız kurtardı’

Geçtiğimiz yılın bilinmesinde büyük yarar var. 2017’de yapmış olduğumuz en önemli iş ; 488 dönümlük Dokuma’nın tapusunun alınıp, tekrar halka kazandırılması oldu. Ulusal şirket; ‘1 ay içinde bu parayı öderseniz,biz size buranın tapusunu veririz’ dedi. Bizim kasada paramız olmasa, bizim ekonomik gücümüz olmazsa,  o tapuyu alamasaydık, 100-150 milyon üzerinde tazminat çıkacaktı. Belediye bunu ödemekten aciz kalacaktı. Ve o arazi satılacaktı. Antalya’nın hatıraları ile ünlü kamu arazisi bir şekilde birilerinin cebine girmiş olacaktı. Bizim göstermiş olduğumuz mali performanstan dolayı Dokuma tapusu vatandaşlarımızın dır. Birilerinin yıllar önce kurmuş olduğu alıveriş merkezi hayalleri de suyu düşmüş oldu. Kamudan kaçırılmak istenen araziyi biz halkımıza kandırdık. Bundan dolayı büyük memnuniyet içindeyiz.

‘Kepez Belediyesi takip edilen bir belediye’

Göreve geldiğimiz 2009’da işçilerimiz çok yüksek ücretler almıyorlardı. Kepez Belediyesi işçisine yaptığı zamlarla da takip edilen bir belediye değildi. Bizlerin geçen yıllarda sizlere cömert davranmamız takip edilen bir belediye olmamızı taçlandırdı. Kepez belediyesi takip edilen bir belediye haline gelmiştir. Banka promosyonunun  yüzde 100’ünü memur ve işçi ayrımı yapmadan eşit bir şekilde verdik. Çalışanımızın hak ettiği promosyon da bizim nasıl gözümüz olabilir? 2009 yılında Türkiye’de o adımı atan ilk belediye biz olduk. Bizden sonrada aynı adımları atanlar oldu. Rekabet ortamına vesile olduk.  Çıplak maaşta artış ikramiyeler ve özendirmeler ile birlikte yüzde 400’lük bir artış var. Enflasyonun  10-15 yıl öncesine göre çok çok düşük seyrettiği  bir ortamda böylesi bir başarıyı elde etmek büyük bir mutluluk diye düşünüyorum. “

Tütüncü, “Taşeron artık kadrolu işçi oldu”

Banka promasyonlar ile ilgili aynı başarının taşeron çalışanlara da uygulandığını belirten Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, “2017 yılı itibari ile taşeronlarımıza da uyguladık. Bildiğiniz gibi taşeronlukta artık kalkmış oldu. Hepsi belediyenin işçisi, hepsi kadrolu işçi haline geldi. Biz taşeronu 2016 yılında belediyeden çıkarmıştık, belediyemizin şirketini kurarak.  Taşeron şirketini belediye şirketi haline getirmiştirk. Taşerona yine banka promasyonu, bayram ikramiyesi veren Türkiye’de ilk ve tek belediye olduk. Çünkü artık taşeronluk kalktı.  Geçen bayramlarda verdiğimiz ikramiyeler büyük mutluluk vesilesi oldu. Bütün bunlar bizlerin daha da kenetlenmemize vesile oldu. Bundan dolayı büyük bir mutluluk ve memnuniyet duyuyorum. Biz kamu kaynaklarını kullanıyoruz. Size aktardığımız bu zamlar, maaşlar kamunun paralarıdır. Sınırsız bir sorumluluk anlayışı içerisinde hemşehrilerimize hizmet üretmek. Yaptıklarımızla yetinirsek eğer, başarılarımızın üzerine yeni şeyler ekleyemeyiz. Ferhat gibi dağları delmeye ve şehre demir dağları delerek, azimle su getirmeye devam edeceğiz. Sözleşme döneminin hepinize hayırlı olmasını diliyorum. Maaşlarınızı güle güle harcayın.” dedi.

Arslan ; “Hakan Başkan bizi şaşırttı”

Daha sonra söz alan Hak-İş Konfederasyonu ve Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan da, konuşmasına değerli emekçi kardeşlerim diyerek başladı. 15 yıldır sendika olarak Kepez’de olduklarını belirten Arslan, “Hakan başkan göreve geldikten sonra kamuoyunu ve bizleri şaşırttı. Çok kısa bir sürede alacaklarımızı kapattı. Aidatlarımız ve işçi alacaklarımız zamanında ödendi. Buradaki farkındalığı oluşturduğu için Hakan Başkana teşekkür ediyoruz. İçerdeki ödemelerimiz ne zaman ödenecek diye hiç düşünmedik” dedi. Türkiye üzerine oynanan oyunlar olduğuna da değinen Arslan, Türkiye ekonomik yönde kıskaca alınıyor. Kriz senaryoları çiziliyor. Bu oyunlar oynanırken biz yolumuza devam ediyoruz. Türkiye uçuruma gidiyor senaryoları çizilirken bu oyunları boşa çıkaracak birliktelik ve çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.

‘Taşeron da tarihi gelişme oldu’

Çalışma hayatının en büyük reformunun da bu hükümet tarafından hayata geçirildiğine değinen Arslan, “Kamuda toplam kadrolu işçi sayımız yaklaşık 170 bin kişi.. Taşeron düzenlemesi ile bunun 5 katı kamu işçisi oldu. Bu süreçte kamuda sürekli sabote edilmeye çalışıldı. Türkiye’de 1 milyona yakın taşeron kadroya geçti. Türkiye gelişmekte olan bir ülke.. Taşeronda tarihi bir gelişme oldu. Türkiye yeni bir döneme adım attı. Taşeron sisteminin ortadan kaldırılmış olması daha kaliteli ve daha verimli işlerin ortaya çıkmasını sağlayacak. Kavga etmeden çatışmadan belediyemizle huzursuzluk olmadan toplu sözleşmeyi bitirebilmenin mutluğunu yaşıyoruz” dedi.

İşçinin kazanımları…

2 yılı kapsayan toplu sözleşme ile 288 işçinin yevmiyelerine 1. yılın her 6 ayında 9 TL, 2. yılın her 6 ayında 8,5 TL zammı yapıldı. Çalışanlar, her kıdem yılı için ücretlerine 30 kuruş ilave zam da aldı. Arazide çalışan işçilerin yevmiyelerine ilk yıl 7 TL, 2. yıl ise 8 TL ek ödeme verildi. Her ay verilen sosyal yardım parası da 774 TL’den 1. yılda 860 TL’ye, 2 yıl da ise 925 TL’ye çıkarıldı. İşçilere, ilk yıl 350 TL ile 400 TL, 2. yıl 400 TL ile 450 TL yazlık ve kışlık giysi yardımı da yapılacak. İşçilerin sorumluluk ücreti de 17 TL’ye çıkarıldı. Bu rakam üniversite mezunları için 25 TL oldu.  Çocuğu okuyan işçilere, 1 yıl 250 TL, 2 yıl, 300 TL kırtasiye yardımı, çocuğu üniversiteye giden işçilere ise 1. yıl 500 TL, 2. yıl ise 600 TL yardım verilecek.
Yapılan konuşmaların ardından imza törenine geçildi. Törene katılan belediye personelinin alkışları ile sözleşme karşılıklı olarak imzalandı. Tören Arslan’ın başkan Tütüncü’ye ‘Teşekkür’ plaketi vermesi ile sona erdi.
İşçiye en iyi zam yine Kepez’den
İşçiye en iyi zam yine Kepez’den
İşçiye en iyi zam yine Kepez’den
İşçiye en iyi zam yine Kepez’den
İşçiye en iyi zam yine Kepez’den

Benzer Haberler