Kepez’den ‘Hababam Sınıfı’ müzesi

9 Ağustos 2018, Perşembe - 14:40
Kepez’den ‘Hababam Sınıfı’ müzesi
Kepez Belediyesi, Antalya’ya ‘Hababam Sınıfı’ müzesi armağan etti. Amir Ateş Semt Konağı’nda oluşturulan Hababam Sınıfı Müzesi, filmin oyuncularının da katıldığı bir törenle ziyarete açıldı.

Türk sinemasının en unutulmaz mizahi başyapıtlarından biri olan Hababam Filmi’nin İstanbul’dan sonra Antalya’da da müzesi oldu. Kepez Belediyesi, Rıfat Ilgaz’ın ölümsüz eseri Hababam Sınıfı’nın çekildiği İstanbul Adile Sultan Kasrı’ndaki sınıfın bir benzerini, Esentepe Mahallesi’ndeki Amir Ateş Semt Konağı’nda oluşturdu.

Hababam Kepez’de

Filmin unutulmaz karakterleri Hafize Ana’nın, İnek Şaban’ın, Güdük Necmi (Sobanın içerisinde kopya çekerken)’nin, Mahmut Hoca’nın, Damat Ferit’in silikon heykellerinin bulunduğu müzede, filmin afişleriyle, sıraların üzerine konulan oyuncuların posterleriyle, kara tahtasıyla, perdeleriyle, iskelet maketiyle, filmin müzikleriyle, zihinlere kazılan karakterlerin replikleriyle ve oyuncuların kostümleriyle adeta 6A Edebiyat yani Hababam Sınıfı yeniden canlandırıldı.
Müzede, İnek Şaban karakterini canlandıran Kemal Sunal’ın saati, Adile Naşit’in canlandırdığı Hafize Ana’nın filmde kullandığı ütü ile filmin yönetmeni Ertem Eğilmez’in daktilosu da müzede yer alıyor.
Müzede, 1975 yılında Hababam Sınıfıyla başlayan serinin 1976’daki Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı, 1977’deki Hababam Sınıfı Uyanıyor ve 1978’deki Hababam Sınıfı Tatilde kaldı filmleriyle ilgili görseller sergileniyor.

Müze Hababam’ı 45 yıl sonra buluşturdu

Amir Ateş Semt Konağı’ndaki Hababam Sınıfı’nın açılış töreni ise film de rol alan oyuncuları 45 yıl sonra bir araya getirdi. Oyuncular Kazanfer Şener, Mehmet Çatay, Eyüp Güçmen, Bülent İğdiroğlu, Cafer Dere, Faruk Çavlı, Ergün Sözen, Dilaver Gür ve Ümit Doğru açılış törenine katılarak Hababam Sınıfı hatıralarını yeniden yaşadılar.

Türel’den Melih Kibar sürprizi  

Açılıştan önce Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, müzede Hababam Sınıfı oyuncularıyla hatıra fotoğrafı çekildi.
Başkan Menderes Türel de müzenin fuayesindeki piyanoda, Melih Kibar’ın eseri olan Hababam Sınıfı’nın film müziğini çalarak, sanatçılara sürpriz yaptı.  

 “Hababam’ın hatıralarını yaşatalım istedik”

Müzenin kurucusu olan Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, semt konağının bahçesinde düzenlenen açılış töreninde yaptığı konuşmada Hababam Sınıfı Müzesi ile Antalya’nın kültür ve sanat dünyasına çok özel bir armağan kazandırdıklarını söyledi.
Antalya’nın uzun yıllar, film festivali ile Türk sinemasına yön verdiğine dikkat çeken Başkan Hakan Tütüncü, konuşmasında şunları kaydetti: “Yeşilçam filmleri hepimizin hatıralarında çok derin izler bıraktı. Bilindiği gibi Türk sineması, iz bırakan eserler denince Hababam Sınıfı serileri çok başka bir yer tutuyor. Uzunca yıllar boyunca kaç kuşak Hababam Sınıfı ile bugünlere geldi. Hababam Sınıfı filminin üzerinde çok büyük hatıralar var. İşte o hatıraları hemşehrilerimize yaşatalım, Antalya’ya gelen misafirlerimize şehrimiz adına farklı bir çeşitlilik sunalım, diye film festivali şehrine güzel bir Hababam Sınıfı Müzesi kazandıralım istedik.

Kalem Şakir’e müze teşekkürü

Bu müzeyi hazırlarken çok neşelendik, keyifli anlar geçirdik. Güzel bir eseri, hatıralarımızı canlandırdığımız geçmişi adeta yeniden yaşadığımız, bir zaman tünelinden geçerek, 43 yıl geriye gittiğimiz güzel bir ortamı oluşturduk. 
Açılış törenimizde Hababam Sınıfı filmlerinde oynamış çok değerli oyuncalar bizimle birlikte oldular. İşlerini güçlerini bıraktılar ve bizimle bugün gönül birlikteliği yaptılar. Kendilerine teşekkür ederim.
Hababam Sınıfı’nın Kalem Şakir’i Bülent İğdiroğlu, Antalya’da yaşıyor. Müze fikrini ortaya çıkınca kendisi bize ulaştı. Dedi ki müzeyi kurmak için ne gerekiyorsa sizin yanınızdayım. Bu müze oluşurken bize manevi olarak çok büyük destek verdi. Kendilerine teşekkür ederim.”

“Türel ile güzel işler yapmaya devam edeceğiz”

Tütüncü, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ile güzel işler yapmaya devam edeceklerine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Menderes Başkan ile el ele gönül gönüle Antalya’yı geleceğe taşımanın gayreti içerisindeyiz.  Menderes Başkan’ın ve benim de inandığım husus şudur ki, bir şehrin alt yapısını tamamıyla çözebilirsiniz; üst yapısına da birçok eser kazandırabilirsiniz.  Şehre bir şehir kimliği yerleştirebilmek için kültüre, sanata ve medeniyet değerlerine çok önem vermemiz gerekir. Biz şehri alt yapı ve üst yapı çalışmalarıyla geleceğe taşırken, kültür, sanatla ve medeniyet değerlerimizle harmanladığımız güzellikleri bir kimlik olarak şehre armağan etmek istiyoruz.”  Tütüncü,  müzenin haftanın yedi günü, saat 9.00 ile 18.00 saatleri arasında ücretsiz gezilebileceğini sözlerine ekledi.

Hababam vefa ile mutlu oldu

Törene katılan oyuncular adına bir konuşma yapan Hababam Sınıfı’nın Kalem Şakir’i Bülent İğdiroğlu da şunları söyledi:  “Hakan Başkanıma bizi bir kez daha ölümsüzleştirdiği için ve bu kadar güzel bir müzeye sahip olmamıza neden olduğu için teşekkür ederim. Hababam Sınıfı oyuncuları olarak çok şanslıyız. Benim iki tane servetim var. Bir tanesi oğlum, diğeri Hababam Sınıfı. İkisi de beni ölümsüzleştiriyor. Hababam Sınıfı Müzesi, İstanbul’da şimdi de Antalya’da var. Her zaman her şekilde burada olmaya hazırız. Güzel kültürel işlerin yapıldığını görmek bizi çok mutlu ediyor. Müze ile bizi inanılmaz mutlu ettiniz.”

Türel’e Hababam sürprizi

Daha sonra kürsüye gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de konuşmasında şunları ifade etti: “Kepez’de Hababam Sınıfı Müzesi’nin açılması sanatımıza, kültürümüze vermiş olduğumuz değerin göstergesidir.
Hakan Başkan, kültürel ve sanatsal etkinliklerdeki sürprizleriyle artık bizi sürprize alıştırdı. Şahsımı Hababam Sınıfı Müzesi’nin açılışına davet ettiğinde filmin hayatta olan oyuncularını bir arada göreceğimi tahmin etmemiştim. Buraya geldiğimde Hababam Sınıfı Müzesi içerisinde o unutulmaz filmin oyuncularını bir arada görünce onur duydum ve duygulandım.
Bugün Hababam Sınıfı’nı beş nesil izliyorsak bundan sonra da 15-20 nesil bu filmle büyüyecekse bu Türk sinemasının ne kadar önemli bir yerde olduğunun en güzel göstergesidir. Hababam Sınıfı’nın Türk sinemasının en önemli dev eserlerinden birisi haline gelmesindeki en önemli neden; bu filmin içerisinde Türk toplumunun her kesiminden insanın kendine ait bir şeyler bulmasıdır. Bu film, bir taraftan düşündürüyor iken bir diğer yandan güldüren ama hayatın acı gerçeklerini de çok iyi anlatan muhteşem bir eser. O yüzden bu muhteşem eserin oyuncularıyla, filmin çekildiği sınıfın birebir aynısında bir araya gelmek benim için çok farklı bir duygu seli oluşturdu.
Önümüzdeki yıllarda Uluslararası Antalya Film Festivali’nde Türk sineması köşesinde Hababam Sınıfı filmine de yer vereceğiz. Hakan Başkan’ı tebrik ediyorum. Kültür ve sanata önem vererek aynı zamanda farklı bir belediyecilik anlayışını da ortaya koyuyor.”
Konuşmalarından ardından Başkan Hakan Tütüncü, katılımından dolayı Türel’e, konuk oyunculara ve müzenin kurulmasında emeği geçenlere plaket verdi.
Daha sonra kurdele kesilerek, Hababam Sınıfı Müzesi ziyar
Kepez’den ‘Hababam Sınıfı’ müzesi
Kepez’den ‘Hababam Sınıfı’ müzesi
Kepez’den ‘Hababam Sınıfı’ müzesi
Kepez’den ‘Hababam Sınıfı’ müzesi
Kepez’den ‘Hababam Sınıfı’ müzesi
Kepez’den ‘Hababam Sınıfı’ müzesi
Kepez’den ‘Hababam Sınıfı’ müzesi
Kepez’den ‘Hababam Sınıfı’ müzesi

Benzer Haberler

Hababam Kepez’de

Hababam Kepez’de

Kepez Belediyesi, müzesini açtığı Türk Sineması’nın unutulmaz yapıtlarından ve 5 neslin izlediği Hababam Sınıfı filmlerinde rol alan oyuncuları, gençlerle buluşturdu. Kepez Belediyesi, Türk Sinema Tarihi’nin en çok izlenen, sevilen film serisi

Kepez’in ‘Hababam Müzesi’ çok sevildi
Kepez’in ‘Hababam Müzesi’ çok sevildi

Kepez Belediyesi’nin, Türk sinemasının unutulmaz başyapıtlarından biri olan Hababam Filmi’nin hatırasını yaşatmak amacıyla kurduğu müze çok sevildi. Efsane filmin hafızalara


2018 Kepez’in altın yılı oldu
2018 Kepez’in altın yılı oldu

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, 2018 yılında ilçede gerçekleştirdikleri hizmetleri değerlendirdi.  2018’in Kepez’in altın yılı olduğunu belirten Tütüncü, “Örnek


Kepez’den efsane Hababam Sınıfı’na, Kitap ve Belgesel
Kepez’den efsane Hababam Sınıfı’na, Kitap ve Belgesel

Kepez Belediyesi, Erdem Bayazıt Kültür Merkezi’nde düzenlenen lansmanda, Türk Sinemasının unutulmaz film serisi Hababam Sınıfı’nın oyuncuları tarafından kaleme alınan ‘ Hababam