Dünyanın doğası Dokuma’da

25 Haziran 2020, Perşembe - 13:56
Dünyanın doğası Dokuma’da
Kepez Belediyesi, Dokuma Park’ta 18 bin m2 alanda oluşturduğu ve içerisinde 74 ayrı türde 400 ağaç, 5 bin bitki ile 7 adet tematik bahçenin olacağı botanik parkta, kent sakinlerini doğanın endemik güzellikleriyle buluşturacak.

Kepez Belediyesi, kent merkezinin en büyük yeşil alanlarından biri haline getirdiği eski Dokuma Fabrikası yerleşkesine bir çevreci proje daha kazandırdı.
Çam ağaçlarından oluşan korulukların, zeytin ve portakal bahçelerin bulunduğu Dokuma Fabrikası arazisi, dünyanın dört bir yanının ve ülkemizin 74 ayrı türdeki ağacı ile otsu ve çalı bitkisine de ev sahipliği yapacak.
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü’nün, DokumaPark düzenlemesiyle Antalyalıların hizmetine sunduğu ve müzeler adası haline getirdiği tarihi fabrika yerleşkesine, botanik park kuruluyor.

400 ağaç, 5 bin bitki

Endemik bitki türlerinin ve nadir ağaçların görülebileceği botanik bahçe,  fabrika binasının batısında, yeşil dokunun olmadığı 18 bin m2 alana yapılıyor. Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri tarafından geçtiğimiz yıl yapımına başlanılan parkın peyzaj çalışmasında sona gelindi. Çocukların bitkileri ve ağaçları tanıma imkânı bulacağı Dokuma Botanik Park’ta, dünyanın dört bir yanının ve ülkemizin 74 ayrı türdeki 400 ağacı ile 5 bin adet otsu ve çalı bitkisi sergilenecek. Şuana kadar 258 ağacın ve 1230 bitkinin botanik bahçe alanına dikimi tamamlandı. Diğer ağaç ve bitkilerin dikimi ise devam ediyor.

Botanik bahçenin envanteri 

Ziyaretçilerini, doğanın eşsiz renkleri ve kokularıyla buluşturacak olan bahçede, Japon Kavağı, Cennet Kuşu, Erguvan, İpek Ağacı, Kafur Ağacı, Anadolu Sığla Ağacı, Altın Çanı, Gavura Çiçeği, Çingene Şalvarı, Kırmızı Uçlu Saz, Altuni Yayılıcı Ardıç, Buz Çiçeği, Meksika Tüy Çimeni, Turna Çiçeği, Acem Borusu, Yabani Çay Ağacı, Üç Renkli Japon Gülü, Çin Su Ladini, Defne, Zakkum, İstanbul Akasyası, Hatmi, Sülün Akasyası, Japon Kavağı, Kırmızı Yapraklı Surinam Kirazı, Sakız Ağacı, Avustralya Gümüş Meşesi, Lale Ağacı, Fıstık Çamı, Orkide Ağacı, Oya Ağacı, Hindistan Kavağı, Ihlamur, Altın Gül Ağacı, Kaymak Ağacı, Yeni Zelanda Keteni, Yıldız Çalısı, Taş Porsuğu, Arap Yasemini, Amerikan Bataklık Servisi, Mabed Ağacı ve Trabzon Hurması gibi bitki ve ağaçlar olacak.  

5 bahçesi olacak

Farklı iklimlere ait bitki ve ağaçların bir doğa müzesi mantığında sergileneceği botanik parkta, Japon bahçesi (2 bin m2), begonvil bahçesi 1500 m2), tropik bitkiler bahçesi (2500 m2), tıbbi, aromatik, endemik türler bahçesi (2000 m2) ve bataklık türler bahçesi (1200m) de oluşturulacak. Antalya yöresinin endemik bitkilerinin de olacağı botanik bahçede, anıtsal niteliği olan ağaçlara da yer verilecek.
Su havuzunun da yer aldığı bahçede, gezinti yolları da bulunuyor. Dokuma Botanik Parkı’nın hemen yanı başında 186 ağacın bulunduğu 5 dönümlük portakal bahçesi de yer alıyor. Başkan Hakan Tütüncü,  geçtiğimiz aylarda botanik parka, çocuklarla birlikte Hiroşima nükleer felaketinin 73. yıldönümü anısına atom bombasına direnen türlerden oluşan 73 adet ağaç dikmişti.

Antalya’ya nefes alabileceği doğal park

Başkan Hakan Tütüncü, geçtiğimiz günlerde incelemede bulunduğu Dokuma Botanik Park ile ilgili şunları söylemişti: "Dokuma Fabrikası’nın aktif olduğu zamanlarda kazandırılan yeşil dokunun korunması ve yeşil dokunun olmadığı alanların ise botanik bahçe, portakal bahçesi, zeytin bahçesi gibi çalışmalarla değerlendirilmesi konusunda bir gayret gösteriyoruz. Yeşil alanın olmadığı 18 bin metrekarelik bir alanı botanik bahçe haline getirdik. Bu bahçe, yaşayan ağaç ve bitki müzesi olacak. Fabrika binasının batısındaki çorak arazi, çok yakında çeşitli ağaç ve bitki türlerinin bir arada yaşadığı güzel bir botanik bahçe haline gelecek. Bu bahçe, Antalyalıların doğanın içerisinde nefes alabileceği bir nokta olacak. Botanik bahçeyi, çocukların doğa ile daha yakın bir iletişim kurabilmeleri adına çok önemsiyoruz.”
Dünyanın doğası Dokuma’da
Dünyanın doğası Dokuma’da
Dünyanın doğası Dokuma’da
Dünyanın doğası Dokuma’da
Dünyanın doğası Dokuma’da
Dünyanın doğası Dokuma’da
Dünyanın doğası Dokuma’da
Dünyanın doğası Dokuma’da
Dünyanın doğası Dokuma’da
Dünyanın doğası Dokuma’da
Dünyanın doğası Dokuma’da

Benzer Haberler

Antalyalılar doğanın endemik güzellikleriyle buluşacak

Antalyalılar doğanın endemik güzellikleriyle buluşacak

Peyzaj çalışmaları devam eden Dokuma Botanik Park’ta incelemelerde bulunan Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, “Antalyalıları doğanın endemik güzellikleriyle buluşturacağız” dedi. Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü’nün, Dokuma Park

Dokuma’ya çiçek gibi müze
Dokuma’ya çiçek gibi müze

Kepez Belediyesi, şehrin göbeğindeki en büyük yeşil alan olan Dokumapark’a,  doğaya özlem duyanları çok sevindirecek çiçek gibi bir müze kuruyor. Çam ağaçlarından oluşan


Kepez’den şehrin merkezine botanik bahçe
Kepez’den şehrin merkezine botanik bahçe

Kepez Belediyesi, şehrin tam merkezine, içerisinde 9 bin 270 adet bitki, 6 farklı tematik bahçe ile Yörük kültürü ve Manavgat Orman Yangını’na yönelik objelerin bulunduğu bir botanik


Kepez’den Antalya’ya botanik bahçe
Kepez’den Antalya’ya botanik bahçe

Binlerce bitki ve ağacının sergilendiği, şehrin florası ile endemik bitkilerinin bulunduğu Dokuma Botanik Bahçe, törenle ziyarete açıldı. 23 bin 500 metrekarelik alana kurulan bahçe,