Gecekondudan lüks konutlara

29 Nisan 2021, Perşembe - 15:46
Gecekondudan lüks konutlara
Kepez ilçesi Gülveren Mahallesi’nde, oturdukları gecekonduların 40 yıla yakın tapu sorununun çözümünü bekleyen 137 hak sahibi, kentsel dönüşüm projesiyle lüks konutlarda yaşama imkânına kavuştu. Proje, sözleşme tarihinden bir yıl önce tamamlanmasıyla, hak sahiplerine ücretsiz lüks konutların verilmesiyle de Türkiye’ye örnek oldu.

Kepez Belediyesi, Gülveren Mahallesi’nde, 160 gecekonduyu kapsayan ve 40 yıla yakın süren mülkiyet sorununu kentsel dönüşüm projesiyle çözdü. Gülveren Kentsel Dönüşüm Projesi’nde, 137 hak sahibine, ücretsiz verilecek olan 306 dairenin yapımı da sözleşmede belirtilen yapım tarihinden bir yıl önce tamamlandı. Geçici kabulleri yapılan ve yapı kulanım izinleri alınan konutların hak sahiplerine teslimiyle ilgili kura çekilişi 22 Nisan’da yapılacaktı. Ancak Covid-19 kısıtlamaları nedeniyle kura çekimi ve dairelerin teslim töreni ileri bir tarihe ertelendi.

Gülveren, kentsel dönüşümde Türkiye’ye örnek

Gülveren Projesi, konutlarının inşasının sözleşmede belirtilen tarihten bir yıl önce bitirilmesiyle, hak sahipleriyle karşılıklı rızaya dayalı anlaşma yapılmasıyla, 13 tur devam eden ve canlı yayınla gerçekleştirilen ihalesiyle, hak sahiplerine ücretsiz lüks konutların verilmesiyle ve proje maliyetinin imar revizyonuyla değeri artırılan arsa ile karşılanmasıyla kentsel dönüşümde örnek bir model oldu.
Gülveren Kentsel Dönüşüm Projesi, Akdeniz Üniversitesi’nin kuzeyinden geçen ve önemli bir ulaşım aksı olan Hürriyet Caddesi’nde gerçekleştirildi.
Proje,  65 bin 911 m2 alanda yaklaşık 160 adet gecekonduyu ve 137 hak sahibini kapsıyor.  

Tütüncü çözüm için 2009’da düğmeye bastı

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Gülveren Mahallesi'nin bir kısmında 40 yıla yakın yaşanan gecekondu probleminin çözümüne yönelik çalışmayı göreve geldiği 2009’da başlatmıştı. Bu kapsamda kentsel dönüşüm projesi alanındaki konut parsellerinin mülkiyetinin Hazine'den, Belediye'ye devrinin yapılması sağlanmıştı.
Daha sonra alanın; önceki dönem yapılan imar planı, konut alanının büyütülmesi amacıyla yeni bir imar çalışmasıyla revize edilmişti.

Hak sahiplerinin menfaati için kentsel dönüşüm

Belediyenin yaptığı fizibilite çalışmaları neticesinde ise hak sahiplerinin, gecekondularının imar tapularını alıp, arsalarını kat karşılığı müteahhitlere vermeleri halinde net bir tane daire sahibi olamayacağı, bazı hak sahiplerinin ise arsa kullanımlarına karşılık 17 m2, 20 m2 gibi tapular alabileceği belirlenmişti.
Bundan dolayı söz konusu alandaki tapu sorununun ‘Kentsel Dönüşüm Projesiyle’ çözülmesi kararlaştırılmıştı.

Cumhurbaşkanı imzasıyla riskli alan ilan edildi

Kepez Belediyesinin başvurusu sonrası Bakanlar Kurulu, kentsel dönüşüm projesinin yapıldığı gecekondu bölgesini 6306 sayılı Yasa kapsamında ‘Riskli Alan’ ilan etmiş; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı karar da 3 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da Riskli Alandaki gerekli iş ve işlemleri yürütülmesi için Kepez Belediyesi’ni yetkilendirmişti.

Vatandaş, gecekondularını ellerliyle yıktı

Daha sonra hak sahipleriyle ön sözleşme yapılmış,  Gülveren Kentsel Dönüşüm Projesi’nin uygulanması için belediyeye yetki veren ön protokolle,  hak sahiplerine verilecek daire metrekareleri de belirlenmişti.
Hak sahipleri, proje alanı üzerindeki evlerini de kendileri yıkarak, alanı tahliye etmişti.

Dönüşüme karlı ve şeffaf ihale

Kentsel Dönüşüm Projesi’nin inşaat yapım işi ihalesi, ‘konut yapımı karşılığında arsa satış’ modeli şeklinde kapalı teklif ve açık artırma yöntemiyle 16 Ocak 2020’de gerçekleştirildi.
İhale, Kepez Belediyesi’nin şeffaflık ilkesi gereği bir televizyon kanalından canlı olarak yayınlandı. İhaleyi 48 milyon 500 bin TL teklifle Pınarlar İş Ortaklığı almıştı. 

Konutlar sözleşme tarihinden 1 yıl önce tamamlandı

Yüklenici firma, yer teslimi sözleşmesinden sonra 3 Şubat 2020’de hak sahiplerine verilecek olan 306 adet dairenin yapımını başlattı. Firma, 306 dairenin bulunduğu 8 ile 10 katlı 6 bloğun yapımını, sitelerin çevre düzenlemesini sözleşme tarihinden önce tamamlandı. Konutlar, 148 adet 1+1, 89 adet 2+1ve 80 adet 3+1 şeklinde oluşuyor.

 Lüks yaşama kavuştular

Kentsel dönüşüm projesiyle uzun yıllar gecekondunun çilesini çeken 137 kişiye, otoparkı, çocuk oyun parkı, yeşil alanı ile spor ve dinlenme alanları bulunan bir site içerisinde lüks konutlarda yaşama imkânı sunuldu. Malzeme ve işçilik kalitesiyle dikkat çeken değerli konutlar, hak sahiplerine ücretsiz verildi.
Hak sahipleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 24 ay boyunca ödenen kira yardımı haklarından da faydalandı.

İlkokul, kütüphane ve park…

 Gülveren Kentsel Dönüşüm Projesi’nin 65 bin 911 metrekare alanında; 14 bin metrekare konut alanı,17 bin 147 metrekare ticaret alanı, 9 bin 115 metrekare ilkokul alanı, 3 bin 500 metrekare kültürel tesis alanı ile 6 bin 342 metrekare park alanını bulunuyor.
Gecekondudan lüks konutlara
Gecekondudan lüks konutlara
Gecekondudan lüks konutlara
Gecekondudan lüks konutlara
Gecekondudan lüks konutlara
Gecekondudan lüks konutlara

Benzer Haberler

Gülveren’in 40 yıllık hayali tamamlanıyor

Gülveren’in 40 yıllık hayali tamamlanıyor

Kepez Belediyesinin, Gülveren Mahallesi’nde,  gecekonducu 135 hak sahibini, modern konutlarda konforlu yaşamla buluşturacak olan kentsel dönüşüm projesi hızla yükseliyor. Projenin fiziki gerçekleşmesinde yüzde 65’ler seviyesine gelindi. Gülveren

Gülveren’de dönüşüm başlıyor
Gülveren’de dönüşüm başlıyor

Kepez Belediyesinin, Gülveren Mahallesi’nde 135 gecekondunun 30 yıldan fazla süren tapu sorununu çözecek olan Kentsel Dönüşüm projesinde, konutların yapımı ihaleye çıkıyor. Kepez


Gülveren’de anahtar teslimi 23 Nisan’da
Gülveren’de anahtar teslimi 23 Nisan’da

Başkan Hakan Tütüncü, bir yıl gibi bir sürede fiziki gerçekleşmesinde yüzde 97’ler seviyesine gelinen Gülveren Kentsel Dönüşüm Projesi’nde, 137 hak sahibine dairelerinin 23


Türkiye’nin ışık hızıyla biten ilk kentsel dönüşümü
Türkiye’nin ışık hızıyla biten ilk kentsel dönüşümü

Kepez Belediyesi’nin Gülveren Mahallesi’nde 160 gecekondunun 40 yıla yakın yaşadığı mülkiyet sorununa çözüm üreten ve 2 yılda bitmesi vaat edilen Kentsel Dönüşüm Projesi, tüm