Kepez Belediyesi’nden geri dönüşüm ve kazanım eğitimi.

12 Şubat 2010, Cuma - 05:57
Kepez Belediyesi’nden geri dönüşüm ve kazanım eğitimi.

Tabii kaynakların sınırsız olmadığı ve dikkatli kullanılması ile kaynakların israfının önlenmesi ve kullanılan atıkların yeniden kullanıma kazandırılması için Özdilekpark Alışveriş Merkezi personeline, Kepez Belediyesi ve Çevrim A.Ş. tarafından eğitim semineri verildi.

Kullanılan kaynakların israfının engellenerek, tekrar kullanım ve kazanım haline getirilmesi ile ilgili olarak Kepez belediyesi Çevre Mühendisi Sevinç Yeter, Çevrim A.Ş. İşletme Müdürü İsmail Şahan ve Çevre Mühendisi Nigar Kök tarafından verilen eğitim seminerinde; kaynak israfını önlemenin yanında, hayat standartlarını yükseltme çabaları ve ülkemiz kaynaklarının dikkatli kullanılması ile doğaya ve ülkemiz ekonomisine olan katkıları anlatıldı.

Ülkemizde ambalaj atıklarının değerlendirilip geri kazanımı ve tekrar kullanımını sağlayacak programların başlatılmasının insanoğlu için atılması gereken önemli bir adım olduğunu ifade eden Çevre Mühendisi Nigar Kök, ”Dünya ülkeleri bugün atıkların geri kazanılması ve tekrar kullanılması için yöntemler geliştirmişlerdir. Bu yöntemleri bizlerde öncelikle, tabi kaynaklarımızın korunması ve ülkemizin gelişmesi için uygulamak zorundayız. Kepez Belediyesi ve Çevrim AŞ. olarak bu çalışmaları belediyemiz sınırları içerisinde yaşayan herkesle paylaşıyoruz. Herkesin üzerine düşen görevleri anlatıyor, yarınlarımız için uygulanmasını istiyoruz” dedi.  

Alışveriş merkezleri atıklarının da geri dönüşüme kazandırılmasının önemine değinen Kök, “Mart ayında pilot bölge olan Ulus ve Özgürlük mahallelerinde 10553 konutta toplama çalışmalarına başlanmıştır. Evlere poşet dağıtımı yapılmış, okullara ve kamu kurum kuruluşlarına kutu dağıtılmış, çeşitli sokaklara ambalaj atığı kumbarası koyulmuştur. Bugün Özdilekpark AVM’de bu uygulama hayata geçirilmiş ve atıkların ayrıştırılması çalışması devam etmektedir. Sizlerden bu çalışmamıza gösterdiğiniz duyarlılığının daha da artmasını istiyor, çevremizdeki insanlarla da bunu paylaşmanızı istiyoruz” diye konuştu.

17 adet yetişmiş çam ağacının kesilmesi, 36 ton sera gazı co2 atmosfere atılması, 4100 kwh elektrik enerjisinin israf edilmesi, 267 kg kirletici gazın atmosfere atılması, 1750 litre fueloilin israf edilmesi, 3-4 metreküp depolama alanının tasarruf edilmesi, 85 metrekare ormanlık alanın tahrip edilmesi ile 38,8 ton suyun israf edilmesi önleneceği ifade edildi.